Nogle gange falder du over en artikel, hvor du tænker, ”den kunne jeg jo selv have skrevet!”. Præcis sådan havde jeg det, da jeg læste Emily Nodine artikel kaldet ”6 career skills I learned working as a bartender”. Jeg fik den tilsendt fra en af vores hovedinstruktører, som selv havde læst artiklen, og synes den passede perfekt. Emily havde selv oplevet hvordan livet som bartender havde hjulpet med at forberede hende til livet efter universitetet, hvor det at kunne skrive opgaver og huske citater fra bøger ikke hjælper meget. Jeg har altid selv tænkt over, at bartenderjobbet hjælper med at udvikle en på en måde, som hjælper i mange andre jobs, og derfor vil jeg nu overlade ordet til Emily:

“Jeg har en kandidatgrad som ingeniør. Efter jeg blev færdig med mit speciale, var jeg fuldstændig udkørt, og havde mest af alt lyst til at finde et job udenfor mit felt. Derfor brugte jeg tre år på at arbejde i en bar for at lade op igen.

Da jeg var færdig med at holde sabbatår, fik jeg til sidst overbevist en virksomhed om at ansætte mig som ingeniør, selvom jeg havde et kæmpe hul på tre år i mit CV. Her lykkedes det mig at få en karriere stablet på benene, selvom jeg ikke havde været i faget i flere år. I bakspejlet er det gået op for mig, at de sociale egenskaber og den praktiske tankegang jeg lærte på baren har haft langt større indvirkning på min karriere end den tekniske viden eller noget andet jeg lærte, imens jeg gik på universitetet.

Her er nogle af de vigtige egenskaber jeg lærte bag bardisken”

1. At tale offentligt

“I baren skal man nærmest på daglig basis stille sig op foran 200 fulde og råbende mennesker for at introducere et band, udlodde åndssvage præmier eller annoncere vinderen af en wet t-shirt konkurrence. Når man tager i betragtning, at jeg nærmest hver aften stillede mig op foran en hel bar, i noget der mest af alt mindede om undertøj, så er det ikke noget problem at stille op foran 200 mennesker i en konferencesal, når jeg er fuldt påklædt.”

sociable bartender with customers

2. Begå fejl og fortsæt videre som om intet er sket

“Jeg tabte engang et fad med 8 øl lige ovenpå en baby. Jeg var fuldstændig i chok og bange for at blive sagsøgt. Men samtidig havde jeg 8 andre borde, som ventede på servering, så jeg havde ikke andet valg end at undskylde og så fortsætte som om intet var sket (og selvfølgelig betale babyens forældres mad). Jo længere du fokuserer på en fejl du begår, jo værre bliver det.”

3. Alle mennesker er ligesom alle andre

“På en arbejdsplads vil der altid være et hierarki, men tager du præcis de samme mennesker og propper dem ind i en bar, så er de bare almindelige, fulde mennesker. Når du fjerner jakkesættet, så er chefen pludselig ikke så farlig længere. På arbejdspladsen ser jeg ikke længere status, og det gør det meget nemmere for mig at arbejde med folk, når jeg ikke samtidig bekymrer mig over at være deres underordnede eller deres chef.”

Lad ikke hierarkiet bestemme over dig

 4. Pres dig selv til det yderste – og så lidt mere.

“I vividly recall nights when no matter how quickly we worked it felt like we made no dent on the angry mob of people who wanted drinks. In the moment, I never felt we would be able to satisfy the demand with the resources we had. But we did. Every time. Eventually I learned to just focus on the present, and work as quickly and as hard as possible until it was over. You will always make it through a seemingly impossible task if you focus on one thing at a time and do the absolute best that you can.”

5. No job is too small.

“Jeg kan tydeligt huske de aftener, hvor lige meget hvor hurtigt vi arbejdede, så blev køen af sure kunder bare længere og længere. På sådan et tidspunkt føler man, at man aldrig bliver færdig, og man har alt for få ressourcer. Men på en eller anden måde gik det alligevel altid. Til sidst lærte jeg at fokusere på nuet og arbejde hårdest muligt, indtil det til sidst tog af. Du vil altid kunne klare selv de mest umulige opgaver, hvis bare du fokuserer på en ting af gangen og arbejder så hårdt du kan.”

Ingen problemer

6. Du viser aldrig stress.

“Når man arbejder bag bardisken, er det helt normalt at være i fuldstændig panik over, hvor meget du skal nå. Kunderne er ligeglade med at vide, hvor travl og stresset du er, og vil bare gerne serveres hurtigt og professionelt. Chefen og kunderne i dit normale har det på præcis samme måde. Jo mere stresset du virker, jo mindre kompetent ser du ud. Som bartender lærer du at tale og opføre dig, som om du aldrig er stresset, selvom alt er kaos indvendigt.”

Det var det. 6 ting du lærer som bartender, som du kan bruge i andre jobs. Og udover at stå foran hundredvis af mennesker kun i mit undertøj, så er de ting jeg har nævnt, noget alle der har arbejdet som bartender kan genkende. Du lærer hurtigt disse ting i en bar, og de vil hjælpe dig resten af livet. Hvis du gerne vil være bartender, så tjek vores kurser ud!