Zo nu en dan lees je een artikel waarvan je denkt: dat had ik zelf moeten schrijven! Ik dacht dit toen ik een link doorgestuurd kreeg van één van onze head instructors. Hij had een artikel gevonden van Emily Nodine, een ingenieur en fitnessfanaat die het artikel “6 professionele vaardigheden die je als bartender leert” schreef. Het was de nagel op de kop. Toen ze tijdens haar studies als bartender werkte, ontwikkelde ze vaardigheden die ze je op school niet leren. Nu heb ik zelf ook altijd geloofd dat je als bartender vaardigheden leert die je in ontelbare andere jobs van pas komen. Dus bij deze: het artikel van Emily!

“Ik heb een masterdiploma als mechanisch ingenieur. Nadat ik afgestudeerd was, had ik opvallend weining zin om in de sector van mijn studies werk te zoeken.

Ik wilde even de kat uit de boom kijken en werkte drie jaar lang in een bar. Na die periode overtuigde ik iemand om me als ingenieur aan te nemen, alhoewel ik professioneel gezien nog geen ervaring had opgedaan. Toch heb ik iets van mijn leven kunnen maken waar mijn medestudenten trots op zouden zijn. Als ik erop terugkijk, zie ik dat sociale en praktische vaardigheden voor bedrijven vaak belangrijker zijn dan technische kennis, en dat mijn tijd als bartender meer impact heeft gehad op mijn carrière dan wat ik tijdens mijn studies heb geleerd.

Hier zijn enkele belangrijke professionele vaardigheden die ik als bartender geleerd heb”

1. Spreken voor publiek.

“In de bar moest ik voortdurend voor 200 irritante gasten op een podium staan om de band aan te kondigen, domme prijzen uit te delen of de winnaar van een natte-T-shirtwedstrijd uit te roepen. Gezien het feit dat ik als bartender bij mijn aankondigingen niet veel meer aan had dan ondergoed, is een presentatie op een conferentie voor 200 mensen met ál mijn kleren aan een fluitje van een cent.”

sociable bartender with customers

2. Faal. En begin overnieuw!

“Ik schaamde me kapot, en maake me ook lichtelijk zorgen om eventuele legale consequenties. Ik had 8 andere tafels die ook bier wilden, en dus zat er niets anders op dan mijn excuses aan te bieden en verder te werken alsof er niets was gebeurd (en de ouders van die baby hun etentje te trakteren). Hoe langer je je op je fout focust, hoe meer je overrompeld wordt.”

3. Iedereen is gelijk.

“In de bedrijfswereld heeft iedereen zijn status, maar als je ze uit die wereld haalt en ze samen in een bar zet, dan is dat de grote gelijkmaker. Als je iemand uit zijn kantoor haalt en zijn strak pak uittrekt, dan is die persoon plots niet meer intimiderend. Status heeft voor mij geen belang meer, en als je iemand van zijn voetstuk hebt gehaald is hij veel makkelijker om mee te werken.”

4. Maak het jezelf niet gemakkelijk.

“Ik herinner me nog levendig hoe het soms niet uitmaakte hoe hard we werkten, het aantal mensen dat wilde bestellen werd er niet minder op. Op dat moment dacht ik dat we nooit iedereen tevreden zouden kunnen stellen met de middelen die we hadden, maar toch deden we het. Elke keer opnieuw. Uiteindelijk leerde ik te focussen op het heden, en zo snel en zo hard mogelijk te werken tot alles gedaan was. Je krijgt het altijd voor elkaar als je je op één ding tegelijkertijd focust en daarin het beste van jezelf geeft”

5. Geen job is onbelangrijk.

“De bartenders vormen een team. We hebben een gezamenlijk doel dat we nastreven. Ik had de leiding in mijn bar, maar als we geen citroenschijfjes meer hadden en de keukenhulp bezig was een of andere zatlap uit de zaak te zetten om hij boven al iemand in de haren was gevlogen, dan was het mijn job om achterin citroenschijfjes te snijden. Als puntje bij paaltje komt bestaan er geen verschillende functies en moet je doen wat nodig is om je team te doen slagen.”

6. Laat nooit je spanning blijken.

“Als je in een bar werkt, kan je al eens in paniek raken door het vele werk dat je hebt. Het is belangrijk dat de klanten niet zien hoe druk je het hebt, dat ze voelen dat er voor hen gezorgd wordt en dat je alles onder controle hebt. Hetzelfde geldt voor je baas. Hoe meer gespannen je bent, hoe minder bekwaam je overkomt. Bewaar uitwendig je kalmte als je in paniek slaat.”