Kristina en Denny zijn twee bartenders die op het eiland Bali wonen, en van bartenderdienst naar modellenklus gaan terwijl ze ondertussen ook nog een masterclass op de planning hebben staan. En wanneer er golven zijn pakken ze hun kans, Bali is namelijk één van de beste surfplekken ter wereld. Maar hoe zijn zij geworden wie ze zijn?ay?

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?

Kristina: Ik ben 30 jaar jong. Leeftijd doet er niet toe. Ik ben half Thais, half Noors. Ik ben geboren en zo goed als opgevoed in Thailand, waarna ik vanaf mijn vijfde jaar ben opgegroeid in Noorwegen.

Denny: Ik ben 26 en kom uit Oekraïne.

Bartending couple flairing

Waar werken jullie?

Kristina: Op dit moment ben ik freelancer, ik werk als model en doe ook flair- masterclasses en evenementen in heel Azië, samen met Denny. Wij organiseren alles, van privéfeestjes tot grote bedrijfsevenementen en bruiloften. Wat wij doen is eigenlijk het maken van cocktails, we geven er shows bij, en dit varieert van 1 uur tot 10 uur lang. En modellenwerk is goed verdienen. Het is niet zo leuk en gaaf als flairen, maar wel makkelijk en snel.

Denny: Op dit moment manage ik een bar in Bali en doe ik flair evenementen, van privéshows tot grote bedrijfsevenementen en bruiloften. We geven ook masterclasses en flairshows in Azië, en ik zit ook vaak in de jury bij flairwedstrijden.

Wat doen jullie nog meer op Bali, naast werk?

surfer surfing

Kristina: Aangezien Bali omgeven wordt door golven is het een gewoonte geworden om te surfen. En nu zijn we er verslaafd aan! Ik hield altijd van ‘boarden’ – skateboarden, snowboarden. Hier groeide ik mee op, dus het feit dat ik nu iedere dag kan surfen is geweldig. We kunnen de zonsopgang en -ondergang in de zee zien, verbranden soms door de zon of worden gestoken door een kwal, soms moeten we wachten op de regen, we ontwikkelen onze skills, hebben plezier en we genieten van het leven!

Denny: Bali is zo groot en anders. Er is zo veel om te ontdekken, van watervallen, vulkanen en verbogen stranden tot de onderwaterwereld. Ik was altijd al geïnteresseerd in de natuur en reizen, en Bali geeft ons de kans om te reizen en ontdekken, zonder het eiland te hoeven verlaten. We wonen op een plek waar ook vrienden kunnen komen als zij op vakantie gaan, en dat doen ze ook, dus vaak maken we tripjes omdat er dan vrienden zijn ? En surfen natuurlijk! ? Het is een grote passie geworden.

De zee heeft een plekje in mijn hart. Ik ben opgegroeid in Oekraïne waar geen zee is, daardoor waardeer ik de zee nu meer! Ik kan me al bijna geen leven meer zonder voorstellen, ik surf echt iedere dag!

Hoe kwam je bij bartending?

Kristina: Dat is een leuke vraag, aangezien mijn bartender carrière hier, bij EBS begon. Ik had er nog nooit over nagedacht om als bartender te werken, maar ik had een bijbaan nodig en ik kan me nog herinneren dat ik weinig tijd zoveel mogelijk wilde verdienen (aangezien ik voltijd studeerde). Dus bartenden was de perfecte baan!

In Noorwegen zijn bars en nachtclubs vooral in het weekend open, dus het leek een goed idee om op vrijdagen en zaterdagen achter de bar te werken. Op een dag googelde ik bartending en kwam ik terecht op de website van EBS. Ik boekte de 4-weekse cursus. Dit was in 2009, 6 jaar geleden dus. Toen hadden jullie nog maar 6 a 7 scholen over de hele wereld. Ik had het geluk met een paar van de beste flair-, mixologie- en bartendingleraren van Noorwegen, zoals Adam Mc. Donald die enorm creatief is en Steinar Jensen die een geweldige energie overbrengt naar zijn studenten.

Denny: Ik studeerde aan de universiteit (hotel en restaurant management) en had meer geld nodig dan mijn ouders me konden geven, dus ging ik op zoek naar een bijbaan. Ik kwam een bordje van een restaurant tegen waarop stond ‘bediening gezocht’. Ik solliciteerde, maar ze waren op zoek naar een bartender. Ik wist hier niets over, maar wilde het proberen. Mijn eerste dag als bartender was een ramp!

Ik werkte in mijn eentje achter de bar op hun grote openingsdag, en had de leiding over de bar en de bediening van de gasten. Ik had nog nooit cocktails gemaakt of koffies gezet, ik kreeg alleen een receptenboek waarin stond hoeveel ijs er in de drankjes ging. Dus daar stond ik, ik kreeg bonnetjes met verschillende koffies en drankjes, serveerders die naar me schreeuwden, gasten die op me wachtten. Ik probeerde één drankje per keer te maken (zoals in het boek stond!), ik woog het ijs, en ondertussen zorgde het cappuccinoschuim voor een enorme troep op de bar. Het was een nachtmerrie!

Aan het eind van de dienst besloot ik dat dit niks voor mij was, het was te moeilijk, maar mijn baas vond dat ik het goed had gedaan en dat ik het eens kans moest geven. Na er een tijdje gewerkt te hebben raakte ik steeds meer gewend aan het bartenden. Een vriend vroeg me mee naar een flairwedstrijd. Dit was in 2007, en ik herinner me nog goed dat ik gelijk verliefd werd op deze kunst. Na de wedstrijd vroeg ik aan de deelnemers of ik met ze mee mocht oefenen. Dit was waar mijn flairleven begon.

Hoe lang duurde het voordat je op een goed niveau flairen kwam?

Kristina: Ik leerde mijn eerste flairbeweging in 2009 bij EBS, een ‘hand stall’. Maar nu mijn cursus heb ik jaren geen fles aangeraakt, tot in 2013. Ik besloot dat 2014 mijn jaar zou worden – ik zou gaan doen waar ik van hield en in het buitenland meedoen aan wedstrijden. Dus in het begin van 2014 begon ik zo veel mogelijk te oefenen, iedere dag, iedere avond. Het klinkt misschien extreem, maar ik gaf mijn baan en veel vrienden op om zoveel mogelijk flair te kunnen oefenen. Ik bouwde een oefenkamer met een vloer van matrassen, wat vast bekend klinkt bij anderen die toegewijd zijn aan flair.

 

Op gegeven moment begon ik mezelf te filmen zodat ik me kon verbeteren, en ik zette deze ook op Facebook, waarna ik veel feedback kreeg. Twee maanden later werd ik door promotors uitgenodigd voor flairwedstrijden en op dat moment ontmoette ik Denny. Dus mijn antwoord op de vraag: een paar maanden én ik ontmoette Denny!

Denny: Een jaar. Ik deed in 2008 aan mijn eerste wedstrijd mee, waarbij ik 3e van 4 werd (hahaha). Hierna oefende ik verder en werd ik in 2009 2e bij ‘Planet of Bartenders’ in Kiev. Dit was mijn eerste internationale wedstrijd, en ook nog eens de grootste in Oekraïne op dat moment. Hierna begon ik in het buitenland aan wedstrijden mee te doen en mijn eerste daarvan was in Warschau, Polen. Bij deze wedstrijd haalde ik de finale niet, maar bij alle andere wedstrijden wel. Ik begon steeds vaker te winnen.

In 2012 en 2013 werd ik uitgenodigd bij Monte Carlo met de tien besten in de wereld, wat natuurlijk enorm was, naast het winnen van wedstrijden. Ik heb altijd al een passie gehad voor het maken van flair video’s, het editen ervan, en daarmee creëerde ik een naam.

Was würdet ihr jemandem empfehlen, der sich dem Flairing widmen möchte?

Kristina: Ich habe vorhin vergessen zu erwähnen, dass ich 2010 einen Flairing-Kurs an der EBS-London absolviert habe, der vom unglaublichen Tom Dyer, legendären Jay Du Toit und fantastischen Chris Kellet gehalten wurde. Das gab mir genug Inspiration, um in den nächsten Jahren zu üben.

Kristina: “Basierend auf meiner Erfahrung würde ich definitiv die EBS als einen soliden Weg empfehlen, um “die Welt des Flairings zu betreten”. Sie bieten weltweite Flairing-Kurse an, die perfekt für Anfänger sind, aber sich auch gut für fortgeschrittene Anfänger und Fortgeschrittene eignen und von einigen der besten Flairing-Barkeepern der Welt geleitet werden.”

Denny: Ich würde diese Frage damit beantworten, dass ich die Leute zum Tutorial auf meiner Fanpage weiterleite, wo sie meine Tipps zu jedem einzelnen Schritt lesen können.

Wie hat das Barkeeping euer Leben beeinflusst?

Kristina: Pläne gibt’s immer und Stillstand ist Rückstand! Was das Flairing betrifft, haben wir zur Zeit ein Projekt am Laufen, das sich bald offenbaren wird. Was unser Hauptziel betrifft, sagt der Titel dieses Interviews schon ziemlich alles.

Denny: Ich bekam die Möglichkeit zu reisen, Leute zu treffen und Freundschaften zu schließen. Das Reisen veränderte alles. Ich konnte kein Wort Englisch, bevor ich ins Ausland ging. Ich weiß noch, wie ich bei der ersten Reise in einer Speisekarte “fried rice” gelesen habe – und keinen Schimmer hatte. Und natürlich ist es ein Riesenvorteil, überall auf der Welt arbeiten zu können.

Werde Ebenfalls Ein Barkeeper Auf Achse!

Couple bartending and travelling

Kristina: Pläne gibt’s immer und Stillstand ist Rückstand! Was das Flairing betrifft, haben wir zur Zeit ein Projekt am Laufen, das sich bald offenbaren wird. Was unser Hauptziel betrifft, sagt der Titel dieses Interviews schon ziemlich alles.

Denny: Ich glaube, es ist ein Traum für viele Barkeeper, ihre eigene Bar irgendwo an einem tropischen Strand zu eröffnen – wie im Film “Cocktail”.

Werde Ebenfalls Ein Barkeeper Auf Achse!

Barkeeper zu sein ist ein Beruf, dem Du überall nachgehen kannst und zwar solange DU willst. Hol Dir jetzt ein Zertifikat!