Achteraf bekeken is die periode na het middelbaar waarin je beslissingen voor je verdere leven moet maken, nogal raar. Mijn puberangsten had ik achter me gelaten, maar ik moest nog invulling aan mijn leven geven. Toen ik mijn studies aan de universiteit begon, zag ik dat ik niet de enige was. Tijdens de introductieweek schudden sommigen de meest vreemde verhalen uit hun mouw, om toch maar zo snel mogelijk hoger op de sociale ladder te komen.

Maar ondanks de inspanningen van deze mensen om anderen te overbluffen, werkt het leven zo niet. Halfweg het semester kon je duidelijk zien wie opviel en wie gewoon te hard probeerde. Een kleine groep studenten stond boven iedereen, deed hun eigen ding en liet zich niet doen door wat er rondom gebeurde. Je zag dezelfde groep dan ook als je stad in ging,want de meesten van hen werkten in de beste bars en clubs en verdienden aardig wat geld.

bar counter tray

Omdat ik geen buitenbeentje wilde zijn, ging ik gewoon de eerste de beste zaak binnen en vroeg er of ze geen hulp konden gebruiken omdat ik een studentenjob zocht. De verantwoordelijke vroeg me of ik ervaring had, ik zei van niet en aangenomen als glazenwasser in een van de beste strandclubs. Hoera!

Sinds die eerste ervaring heb ik altijd bewondering gehad voor het beroep van bartender en de manier waarop bartenders opvallen. Hoe cooler de bar waar ze in werken, hoe cooler zij ook lijken te zijn.

Maar waarom? Ik denk persoonlijk dat het om de kip en het ei gaat: worden bartenders aangenomen omdat ze zo cool en charmant zijn, of zijn ze zo geworden door de omgeving waar ze in werken? Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens in het midden… Feit is dat het werk als bartender wonderen doet voor je sociaal leven.

group friends cheering bar

Bartenders hebben honderd keer meer contact dan andere mensen, dus het is maar normaal dat je mensen beter kan lezen. Omdat je zoveel mensen ontmoet en af en toe een onprettig voorval hebt, groeit je zelfvertrouwen enorm, zowel in de bar als in andere situaties waar je tijdens je leven in terecht komt. Of je nu met security werkt om van een moeilijke klant af te geraken, of je hebt een discussie over fooien met een medewerker; deze situaties vormen je als persoon, zowel tijdens als buiten het werk.

En vergeet niet hoe makkelijk het wordt om met knappe onbekenden een gesprek aan te knopen. Omwille van je job zal je veel mensen leren kennen en dit zal deuren openen. Het is daarom dat het werk als bartender je sociaal leven op een positieve manier zal beïnvloeden, en je voor de rest van je leven een meer open en sociaal persoon zal zijn. Als je in het nachtleven werkt word je een nachtuil. Gastenlijsten zijn voor jou normaal, en op eender welk moment weet je waar de beste feestjes zijn.

friends social party together

Als je meer wil lezen over hoe je bartender wordt of waar je een opleiding als bartender kan volgen, neem dan hier een kijkje bij de EBS-scholen.