Kristina og Denny er to flair-bartendere som bor på øya Bali, og veksler mellom bartending-vakter her, og modelljobbing der og mellom det hele tar de en Masterclass. Og når dønningene kommer, hiver de seg på bølgene. Hvis du ikke visste det allerede, – Bali har noen av de aller beste surfestedene i verden! Men hvordan kom de seg dit de er i dag?

Hvor gammel er du og hvor kommer du fra?

Kristina: Jeg er 30 år ung. Alder har bare noe å si i mørk sprit ? Jeg er halvt Thai og halvt Norsk. Jeg ble født, og til dels vokst opp i Thailand, men bodde i Norge fra jeg var 5.

Denny: Jeg er 26 år og fra Ukraina.

Bartending couple flairing

Hvor jobber dere/hva gjør dere?

Kristina: For tiden frilanser jeg, og veklser mellom modelloppdrag her på Bali og Flair-Masterclass i tillegg til events rundt i Asia, sammen med Denny. Vi tar alt fra private fester til store firmafester og bryllup. Hovedsaklig jobber vi med å lage cocktails i alt fra 1 til opptil 10 timer – og lager show. Modelljobbingen gir sinnsykt med penger. Ikke like kult som flairing, men enkel og rask jobb.

Denny: For øyeblikket er jeg leder for en bar på Bali og i tillegg gjør jeg flairing-events – alt fra private show til store firmafester og bryllup. Vi gjør også Masterclasses og flair-show rundt i Asia, også bedømmer jeg i konkurranser.

Hva gjør dere annet enn å jobbe på Bali?

surfer surfing

Kristina: Vel, siden vi for tiden bor på Bali, hvor vi er omringet av bølger, blir det helt naturlig for oss å surfe. Og nå er vi helt hekta! Jeg for min del har alltid likt «brett», – skating, snowboard… Jeg vokste opp med det, så det å få surfe hver dag er en berikelse. Vi får sett både solnedgang og soloppgang fra stranden, og noen ganger brenner vi oss enten på sola eller brennmaneter, andre ganger regner det på oss mens vi venter på neste bølge, vi blir bedre for hver dag, får trent, har det gøy og føler at vi LEVER!

Denny: Bali er så stort og annerledes, og det er så mye å utforske rundt her, som for eksempel fossefall, vulkaner og bortgjemte strender og for ikke å glemme verden under vann. Jeg har alltid vært interessert i natur og reising, og Bali gir oss muligheten til både å reise og oppdage noe nytt, uten å forlate øya. Akkurat nå har vi valgt å bo på et sted hvor venner kan komme på ferie, og det gjør dem, så vi er ofte ute på ekspedisjoner bare fordi vi har venner på besøk ? Også surfer vi såklart! Det har blitt en stor lidenskap.

Hvordan havnet dere i bartendingbransjen?

Kristina: Dette er et morsomt spørsmål for bartendingkarrieren min startet akkurat her på EBS Bali. Jeg tenkte aldri på å jobbe som bartender, men jeg trengte en jobb ved siden av studiene mine og jeg husker at jeg ville tjene så mye som mulig på kortest mulig tid (fordi jeg studerte på fulltid). Så bartending ga mening og tjente formålet.

I Norge er barene og nattklubbene for det meste bare åpne i helgene, så jeg syntes det var en god idé å jobbe i baren på fredager og lørdager. En dag Googlet jeg «bartending» og fant EBS sin nettside og meldte meg på et 4-ukers bartendingkurs. Dette var 6 år siden, altså i 2009. På den tiden hadde de 6-7 skoler rundt i verden. Jeg var heldig som hadde noen av Norges beste lærere innen flairing, mixology og bartending, som for eksempel Adam Mc. Donald, som er vanvittig kreativ, og Steinar Jensen som hadde så mye energi at folk kunne holde på i timesvis.

Denny: Jeg gikk på universitetet (Lederskap i hotell & restaurant bransjen), og trengte mer lommepenger enn det foreldrene mine kunne gi meg, så jeg begynte å se etter en jobb og kom over et skilt på gata, hvor en restaurant søkte etter en servitør. Jeg søkte, men de trengte tydeligvis bare en bartender. Det kunne jeg ikke noe om, men bestemte meg for å prøve likevel. Min første dag som bartender var helt katastrofal!

Jeg jobbet helt alene i baren på åpningsdagen, og håndterte både baren og gjestene. Jeg hadde aldri i mitt liv laget cocktails eller kaffe og jeg fikk bare en bok med oppskrifter hvor det sto hvor mange gram is de forskjellige drinkene skulle ha osv. Så der sto jeg med masse bestillinger på kaffe og drinker herfra til månen, sertitører som skrek til meg, gjester som ventet på meg; Denny Bakiev, som prøvde å lage en drink av gangen (som det sto i boka!), målte opp is på vekta, mens cappuchinoskummet dekorerte hele bardisken. Det var et mareritt!

På slutten av vakta bestemte jeg meg for at dette ikke var noe for meg, det var altfor vanskelig, men sjefen min sa jeg hadde gjort det bra og ba meg om å gi det et nytt forsøk. Etter å ha jobbet der en stund, og blitt mer vant til å være bartender, inviterte en venn meg med på å se en flairing-konkurranse. Det var i 2007, og det var Best I Ukraina – konkurranse akkurat da. Jeg husker at jeg forelsket meg i denne kunsten med en gang, og spurte dem etter konkurransen om jeg kunne trene sammen med dem. Der og da startet flairing-livet mitt.

Hvor lang tid brukte du på å komme til et respektabelt nivå i flairing?

Kristina: Jeg lærte de første triksene på EBS i 2009, og det var en «hand stall». Men etter det kunne det gå flere månender mellom hver gang jeg i det hele tatt rørte en flaske. Men på slutten av 2013 bestemte jeg meg for at 2014 skulle bli mitt år – jeg skulle gjøre det jeg elsker og konkurrere utenlands. Så i begynnelsen av 2014 begynte jeg å øve så mye som mulig, hver dag og til og med på kveldene. Det er bare diamanter som kan skjære i diamanter ? Det virker kanskje ekstremt, men jeg ofret jobben min og mange venner for å trene på flairing. Jeg rigget til et treningsrom, med madrasser på gulvet, som sikkert høres kjent ut for dere som er dedikerte innen flairing.

På et tidspunkt begynte jeg å filme meg selv for å kunne forbedre meg, og la ut noen filmer på Facebook, og fikk litt tilbakemeldinger. Etter to måneder begynte promotører å invitere meg til flair-konkurranser, og på denne tiden hadde jeg truffet Denny. Så for å oppsummere svaret på spørsmålet; et par strake måneder, og Denny.

Denny: Ett år. Jeg var med i min første konkurranse i 2008, og fikk 3. plass (ut fra 4 deltakere, mwuahaha!). Etter dette begynte jeg å øve mer og i 2009, i «Planet of The Bartenders» i Kiev, tok jeg 2. plass. Det var min første internasjonale konkurranse og den største i Ukraina på den tiden. Etter det begynte jeg å konkurrere i utlandet, og konkurrerte der første gang i Warsawa, Polen. Der kom jeg ikke til finalen, men etter det kom jeg alltid til finalen, var helt i teten og begynte å vinne.

I 2012 og 2013 ble jeg invitert til Monte Carlo sammen med 10 av de beste i verden, og det var like stort for meg som å vinne konkurransen. Det er verd å nevnte at jeg alltid har likt å lage flair-videoer, redigere dem med musikk og greier, og det har hjulpet meg til å skape meg et navn.

Hva vil du anbefale dem som har lyst til å begynne med flair?

Kristina: Jeg glemte å nevne at jeg tok et rent flairing-kurs gjennom EBS i 2010, i London, arrangert av farlige Tom Dyer, legenden Jay Du Toit og fantastiske Chris Kellet. Det inspirerte meg nok til å øve i mange år etter det.

Kristina: Ut i fra egne erfaringer, anbefaler jeg EBS på det sterkeste. Det er en solid måte å komme seg inn i flair-verdenen på siden de tilbyr perfekte flair-kurs for nybegynnere over hele verden, men også gode kurs for å avansere hvis du kan litt fra før. Og det beste av alt; du lærer fra noen av de beste flair-bartenderne i verden!

Denny: Jeg har lyst til å svare på dette spørsmålet ved å sende folk videre til veiledningen jeg skrev på fansiden min. Der kan du lese alle rådene mine for skrittene videre.

Hvordan har bartending påvirket livet ditt?

Kristina: Bartending og miljøet holder deg virkelig ung til sinns, og da snakker jeg ikke om festene. Jeg drikker sjelden, men jeg tror du fikk det store bildet ut fra svarene mine på spørsmålene over, og jeg kan legge til at det bare har påvirket meg på en positiv måte – å ha muligheten til å reise, møte mennesker, få nye venner og jobbe rundt om i verden.

Denny: Jeg fikk muligheten til å reise, møte nye mennesker og få nye vennskap. Å få reise forandret alt. Jeg kunne ikke engang snakke ett ord engelsk før jeg reiste. Jeg husker jeg leste i en meny helt i starten, «fried rice?!?». Og det å kunne jobbe hvor som helst i verden, er en dødskul fordel!

Har dere noen plan utover det dere gjør på Bali?

Couple bartending and travelling

Kristina: Der er alltids noen planer, og de beste hviler aldri! Når det gjelder flair, har vi et prosjekt på gang, som det blir noe av når det passer seg sånn. Når det gjelder hovedmålet vårt, tror jeg dette intervjuet sier det meste.

Denny: Jeg tror det er en drøm for mange bartendere å åpne deres egen bar på en strand et tropisk sted, noe sånt som i filmen «Cocktail».

Bli en reisende bartender du også!

Bartending er et av de yrkene hvor du kan reise hvor du vil, så lenge du vil. Skaff deg en sertifisering nå!