Då och då läser du en artikel och tänker “det där borde ju jag ha skrivit!”. Jag kände i synnerhet så när jag läste en länk som skickas till mig av en av våra huvudinstruktörer. Han hade hittat en artikel av Emily Nodine, en ingenjör och fitnessfanatiker som skrev “6 karriärfärdigheter jag lärt mig genom yrket som bartender” – och det var huvudet på spiken! Emilys jobb som bartender efter att ha pluggat på college lärde henne allt det där de inte lär dig i skolan. Jag har alltid känt att jobbet som bartender ger dig möjlighet att utveckla färdigheter som kommer till nytta i många andra yrken. Så nog pratat: Här är Emilys historia!

“Jag har en magisterexamen i maskinteknik. Efter att jag tagit min magisterexamen hade jag en flagrant brist på intresse för att försöka hitta ett jobb inom mitt område och en stark vilja att “göra ingenting”
Så jag ägnade tre år åt att istället jobba i en bar. När denna fas i mitt liv var slut var jag övertygad om att ingen skulle vilja anställa mig som ingenjör, eftersom jag hade vad de flesta yrkesverksamma skulle anse vara ett “gapande hål” på min CV. Konstigt nog har jag lyckats göra något av mitt liv som knappast skulle få min gamla studentförening att skämmas. I efterhand har jag kunnat konstatera att sociala färdigheter och praktiskt tänkande överträffar teknisk kompetens inom de flesta företagsmiljöer och att min tid bakom bardisken har haft en mycket större inverkan på mina framgångar i karriären än något av det jag lärde mig i skolan.

Här är några av de viktiga karriärsfärdigheter jag lärt mig på en bar:”

1. Att Tala Inför Publik.

“I baren jag jobbade i behövde jag rutinmässigt stå på scen framför 200 motbjudande berusade människor för att presentera bandet, lotta ut dumma priser, eller för att meddela den stolta vinnaren av “wet T- shirt tävlingen”. Med tanke på att de flesta av mina erfarenheter av att tala inför publik i baren gjordes iklädd något mer än bara underkläderna, känns det som en baggis att tala inför 200 personer på en konferens när jag är fullt påklädd.”

sociable bartender with customers

2. Misslyckas. Och Fortsätt.

“En gång tappade jag en bricka med 8 öl på en bebis. Jag var både förkrossad och rädd för att bli stämd. Jag hade också 8 andra bord som ville ha sina öl, så jag hade inget annat val än att be om ursäkt och sedan fortsätta jobba på som om ingenting hade hänt (och betala barnets föräldrars middag) . Ju längre du fokuserar på ett misslyckande innan du går vidare, desto mer problem kommer det innebära för dig.”

3. Alla Är Nollor.

“Den professionella världen har en hierarki, men ta alla utanför företagens trappstege och sätt dem i baren tillsammans så förvandlas de till berusade polare. När du tar någon ur sitt häftiga hörnrum på kontoret och klär av dem den blanka kostymen, tappar de omedelbart skrämselfaktorn. I den professionella världen ser jag inte längre på folks status, och när du tar ner något eller någon från sin piedestal är det mycket lättare att arbeta med.”

4. Arbeta Utanför Din Komfortzon.

“Jag minns livfulla nätter då vi, oavsett hur snabbt vi arbetade, kände att det inte räckte till för alla törstiga människor som ville ha sina drycker. I samma ögonblick som jag kände att vi aldrig skulle kunna tillgodose efterfrågan med de resurser som vi hade, såg jag att vi faktiskt lyckades med det. Varje gång. Så småningom lärde jag mig att bara fokusera på nuet, och arbeta så snabbt och så hårt som möjligt tills det var över. Du kommer alltid att lösa en till synes omöjlig uppgift om du fokuserar på en sak i taget och gör ditt absolut bästa.”

5. Inget Jobb Är För Litet.

“Personalen i baren är ett team. De hade ett gemensamt mål som vi alla arbetade mot tillsammans. Jag var chefsbartendern i min bar, men om vi fick slut på lime när barbacken försökte bli av med den överförfriskade gästen för att vakten råkade vara på övervåningen och avbryta en catfight, blev det min uppgift att gå bak och skära lime. I stundens hetta finns det inte några titlar och du måste träda fram och göra vad som krävs för att se till att ditt team lyckas .”

6. Visa Aldrig Stress.

“När du arbetar i en bar är det vanligt att du befinner dig i ett fullständigt panik och är överbelastad. Kunderna är dock helt ointresserade av att veta hur upptagen eller stressad du är och vill bara känna att de är väl omhändertagna och att allt är under kontroll. Chefer och kunder fungerar på samma sätt. Ju mer stressad du verkar, desto mindre kan du prestera. Agera och tala dig lugnt och sansat igenom hela din interna panikattack .”

Så där har ni det; 6 karriärfärdigheter från arbetet som bartender. Bortsett från att tala offentligt i “lite mer än mina underkläder” finns där mycket att känna igen för alla som arbetat som bartender. Dessa färdigheter kommer du snabbt tillgodogöra dig, och de kommer att komma till användning för resten av ditt liv. Om du också vill bli bartender, kolla in our courses!