Eftersom det inte finns så många recensioner av våra kurser än på sidor som Tripadvisor och Oyster.com så brukar vi kontakta gamla elever då och då för att höra om vad de tyckte om sin tid på EBS och hur det gick för dem efter kursen. Deras olika åsikter och sysselsättningar idag ger en inblick i hur olika vägar livet kan ta efter att ha gått världens bästa bartenderkurs hos European Bartender school. Vi har pratat med Michael Issa, som idag är en framgångsrik bartender i Sydney om vad han tyckte om EBS. Även om Hael (som Michael kallas) tog kursen i Phuket så kommer hans berättelse ses som en recension av Sydney då det är där han jobbar. Kursen ser likadan ut på alla EBS destinationer.

Hael, när gick du kursen?
“Jag tog kursen i augusti 2013 i Phuket, Thailand. Efter det reste jag runt i Asien och hamnade tillslut i Sydney för att jobba som cocktailbartender.”

Läs mer om EBS Phuket

Vad var ditt första intryck av Australien?
“Australien är ett väldigt speciellt land med många olika kulturer och människor från världens alla hörn. Det har allt från vacker natur till förstaklassiga barer och nattklubbar. Människorna är väldigt vänliga här och inte alls sådär arroganta som man kan uppleva att folk är i Europa. Jag vill lägga fokus på att det är mycket resande människor från hela världen här och när man reser runt i Australien träffar man många intressanta personer.”

Hur hamnade du i just Sydney?
“Sydney är det perfekta stället om du älskar bartending. Stan har många exklusiva cocktailbarer och heta nattklubbar. Dessutom är både lönen och dricksen bra vilket gör det enkelt att spara ihop pengar för att resa ännu mer om man vill det. När man är ledig finns det hur mycket saker som helst att göra, man har aldrig tråkigt en sekund här.”

Vilka ställen har du jobbat på?
“Jag har jobbat på en rad olika ställen då jag tycker om att pröva olika saker och försöker hitta min stil av bartending. Jag har jobbat på både helt galna nattklubbar som The Marquee, till högklassiga barer som The Backroom. Jag har också varit på lite lugnare ställen som Catch in Potts där man fokuserat mer cocktails. Mitt nästa steg kommer antagligen vara att jobba i en ordentlig cocktailbar för att kunna utvecklas och lära mig ännu mer.”

Känner du att EBS är anledningen till att du kommit dit du är idag?
“Absolut, det gör jag verkligen. EBS gav mig grunden och all den kunskap jag behövde för att jobba i cocktailbarer med hög standard. Kunskapen om olika märken och produkter, recept och mixologi har gjort att jag känner mig säker bakom baren vilket i sin tur lett till att mina provpass oftast har resulterat i ett jobb. Kursen har också inspirerat mig till att hela tiden utvecklas, jag vill verkligen bli bäst på det jag gör. Jag kan också tacka EBS kursbok att jag fick jobbet på Marquee. Under arbetsintervjun ställde de mig en fråga om tequila och jag kom ihåg svaret eftersom det varit en fråga på ett av proven under kursens gång. Det var anledningen till att jag fick jobbet fick jag reda på senare.”

flair bottle sydney

Skulle du rekommendera Sydney som första stad att jobba i för en ny bartender?
“Absolut, Sydney har ju allt. Det är en utmaning att leva och bo själv i den här staden vilket gör att man utvecklas som person.”

Vad är dina planer efter Sydney?
“Jag gillar inte att planera för mycket nuförtiden. Men jag kommer antagligen att fortsätta att resa och jobba. Vi får se vart jag hamnar. Det hade inte varit helt fel att bo i Las Vegas, Singapore eller Rio de Janeiro, eller på någon tropisk varm ö i Karibien. Jag tror att dessa ställen är perfekt för en bartender.”

Vilken bar tycker du är bäst i Sydney?
“Det finns så många bra ställen här, både om du vill gå ut och festa eller bara slappa och dricka en god cocktail. För fest skulle jag gå till: The Marquee, Ivy, The Backroom och Cargo bar För en god drink skulle jag gå till Buttonbar, Eau de Vie, The Baxter inn, Barbershop elle The Loft. Sydney har några av världens bästa barer.”

Vad gör du på din fritid?
“Jag gillar att hänga på stranden, flaira, åka på lite sightseeing, festa, gå på Imax (världens största bio) surfa osv. Det finns massor att göra. Varför inte besöka Bondi Beach eller öva upp din flair i Botanical Gardens. Festa i coola Newtown eller ta drink i Opera Bar med både Operahuset och Harbor Bridge som utsikt?”

Beskriv Sydney och Australien med tre ord.
“1) Roligt 2) Spännande 3) Livsupplevelse”

Vilken är din favoritdrink och motivera varför?
“En riktigt bra whiskey sour gjord på Gold Label, eller en Espresso Martini. Jag gillar att dricka bra whiskey och kaffe.”

Vilken upplevelse tycker du har varit bäst än så länge här i Sydney?
“Jag gillar all den sightseeing jag har gjort. Det finns så mycket att göra och att se. Nattlivet är också helt fantastiskt och skiljer sig från resten av världen. Med gäster från världens alla olika hörn blir det en speciell stämning ute i vimlet och bildar en alldeles egen kultur.”

Varför ska man välja EBS Sydney?
“För att det är en grym upplevelse och det är enkelt att jobba och resa runt i Australien med ett semestervisum. Är du trött på det kalla vädret hemma är detta en perfekt grej att åka iväg på”

Fortfarande inte övertygad?!

Ladda ner vår broschyr här och läs mer om EBS kurser.